Χρειάζεσαι χρήματα ;

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

Σου μυρίζει... αλλά εσύ τη γουστάρεις .


"Κάποια θηλυκά τα µυρίζουµε από… χιλιόµετρα και άλλα βρίσκονται δίπλα µας χωρίς να τα «παίρνουµε είδηση». Τι είναι αυτό που καθορίζει ασυνείδητα την έλξη;
Είναι γνωστό ότι στη διαδικασία της σεξουαλικής λειτουργίας, από την έλξη µέχρι και την ερωτική επαφή, συµµετέχουν όλες οι αισθήσεις: όραση, ακοή, αφή και όσφρηση. Η τελευταία ωστόσο διαδραµατίζει και έναν κρυφό ρόλο.


Ο έρωτας παίρνει από τη... µυτη
Η λαϊκή έκφραση «τον/την σέρνει απ’ τη µύτη» θα µπορούσε να έχει και επιστηµονική βάση, αφού η έλξη ή η απώθηση που νιώθουµε για κάποιους ανθρώπους οφείλεται σε ουσίες που εκκρίνονται στον οργανισµό τους και καθορίζουν τη δική µας αντίδραση. Οι ουσίες αυτές όµως δεν αναδύουν κάποιο ελκυστικό ή αποκρουστικό άρωµα. Οι φεροµόνες, όπως ονοµάζονται, είναι άοσµες και όλη αυτή η διαδικασία λαµβάνει χώρα ασυνείδητα.


Οι ουσίες της έλξης
Οι φεροµόνες είναι βιολογικές ουσίες οι οποίες παράγονται από τον οργανισµό και δεν δρουν στο ζώο ή τον άνθρωπο που τις παράγει αλλά στους άλλους. Μεταφέρονται µέσω του αέρα στον υποδοχέα-κύτταρο του άλλου οργανισμού και εκεί ασκούν τη δράση τους. Στον άνθρωπο η παραγωγή των φεροµονών γίνεται από τους αποκρινείς αδένες της µασχάλης, του εφηβαίου, του κόλπου και των µαστών. Από εκεί, µέσω του αέρα, ανιχνεύονται από µια πολύ λεπτή περιοχή της µύτης (υνιο-ρινικό όργανο του Jacobson) του άλλου, απ’ όπου στη συνέχεια µεταφέρονται και δρουν στα ανάλογα εγκεφαλικά κέντρα του.

Σύμφωνα µε τους ειδικούς, η έλξη ή η απώθηση που νιώθουμε για τους άλλους οφείλεται στις φεροµόνες, οι οποίες δρουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου